Mike Gayle

Mike Gayle

Prvi moški avtor, ki je prejel priljubljeno nagrado za romantično leposlovje

Miku Gaylu, angleškemu avtorju navdihujočih romanov, je Združenje pisateljev romantičnih romanov (The Romantic Novelists’ Association) leta 2021 podelilo nagrado za izjemne dosežke. Nagrado za to leposlovno zvrst romanov, ki jo podeljujejo od leta 1960, tradicionalno prejemajo priznane ženske avtorice, med katerimi so tudi Jojo Moyes, Philippa Gregory in Louise Douglas. Tokrat pa je najvišje priznanje za svoj prispevek k tej leposlovni zvrsti prejel Mike Gayle – prvi moški avtor in prvi temnopolti romanopisec. Predsednica Združenja pisateljev romantičnih romanov je nagrado utemeljila z besedami: »Mike Gayle je pisatelj, ki v svojih romanih brez zadržkov in z enako pripovedniško spretnostjo obravnava zahtevne teme kot tudi bolj vsakdanje zgodbe. Svojih bralcev nikoli ne razočara.« Predstavniki Združenja so poudarili, da se v negotovih časih, v kakršnih živimo danes, prodaja romantičnega leposlovja dviguje in prav te knjige – s humorjem, razgibanostjo, dražljivostjo in ljubezenskimi zgodbami – nas opominjajo, zakaj je tako.

»Podrobnosti ti veliko pomenijo, če te spominjajo na dan, ki ti je bil še posebej pri srcu. Težava pa je v tem, da dostikrat ne veš, kateri trenutki v življenju ti bodo najbolj prirasli k srcu. To ugotoviš šele dosti kasneje.«
–– Mislim, da te poznam

Od kolumnista v reviji za najstnice do priljubljenega pisatelja

Mike Gayle se je rodil in odraščal v Birminghamu. Po študiju sociologije se je preselil v London, da bi postal glasbeni novinar. Želja se mu ni uresničila in namesto pisanja o glasbi, je postal pisec in urednik kolumn z osebnimi nasveti v revijah za najstnice. Pisal je za številne revije, med drugimi tudi za The Sunday Times, Guardian in Cosmopolitan.

Če predolgo čakaš na pravi trenutek, da nekomu poveš resnico, je to skoraj enako, kot če bi lagal.«
–– Dva bregova, ena reka

Leta 1997 je izšel njegov prvi roman My Legendary Girlfriend in ker se je roman uvrstil med prvih deset na lestvici najbolj zaželenih romanov Sunday Timesa, se je v celoti posvetil pisateljevanju. Njegov prvi roman je The Independent označil kot »poln bučnega smeha in izredno predirnega opazovanja«, časnik The Times pa kot »zabavna, odkrita pripoved nepoboljšljivega romantika.« Mike živi z ženo, otroki ter psom v Birminghamu. Doslej je napisal petnajst romanov in prejel številne nagrade. Njegove knjige so prevedene v več kot trideset jezikov. Pri založbi Meander so doslej izšli trije romani, četrti pa je že na poti in bralke in bralci bodo lahko posegli  po njem že jeseni leta2023.

»Otroci, vzgajaš jih po svojih najboljših močeh, se žrtvuješ za njih, jih obsipaš z vso ljubeznijo tega sveta, oni pa ti na koncu zlomijo srce.”
–– Vsi ti osamljeni ljudje

Roman kot priročnik za samopomoč  z zgodbo

Zgodbe, ki jih piše Mike Gayle, so grenko sladke, odslikavajo sodobno življenje, sporočila imajo močan naboj in pri bralcih spodbujajo razmišljanje. Odete so v bistroumno duhovitost, ob tem pa se dotikajo tem, ki so blizu vsem. Takšne teme so na primer izguba stika z družinskimi člani in težave z zdravjem, kot je to v romanu Dva bregova ena reka; nesrečni spleti okoliščin ter odvisnost od pomoči drugih v Mislim, da te poznam ali pogosta osamljenost starejših in zapostavljenih ljudi v romanu Vsi ti osamljeni ljudje. Vsaka zgodba je navdihujoča in trka na vrata srčnosti vsakega posameznika. V zgodbah se bralci lahko najdejo, z junaki zgodb v duhu stkejo prijateljstva, njihove misli in besede jih spremljajo še dolgo potem, ko knjigo odložijo ter jim tako v vsakdanjem življenju pomagajo premagovati ovire.

»Sredi noči se čakanje na dnevno svetlobo zdi neskončno. V tej neskončnosti pa obtičiš z vsemi slabimi mislimi in jih znova in znova prečesavaš.«
––
 Vsi ti osamljeni ljudje

Mike Gayle sporoča bralcem znane resnice, da čeprav smo si različni in polni napak, smo skupaj močnejši, pogumnejši in srečnejši. To so tiste resnice, ki jih poznamo že stoletja in ki v vsakem zbudijo čudovite občutke, vendar nam jih mogoče še ni uspelo resnično ponotranjiti in mnogokrat ne živimo po njihovih zakonitostih. In zgodbe Mika Gayla učinkujejo na bralca terapevtsko in spodbujajoče.

»In to je najbolj čudna stvar v življenju. Izjemne stvari se lahko zgodijo tudi navadnim ljudem, kot ste vi in jaz, a le, če se odpremo in jih spustimo vase.”
–– Vsi ti osamljeni ljudje

V romanih spoznamo pisano paleto pristnih junakov, ki so hkrati močni in ranljivi. Teh pa avtor nikakor ne razgali do obisti, temveč v smislu »manj je več«, bralca prepušča njegovi domišljiji, saj na številne okoliščine, v katerih so junaki, ne dobimo odgovora. Vendar zaradi tega bralec ni razočaran, kajti ravno ta nedorečenost doda junaku dodatno veljavo.

»Navsezadnje je bilo vedno lažje spoznavati nove ljudi, če sta bila vsaj dva skupaj. Bil si bolj samozavesten in bolj sproščen.«
–– Vsi ti osamljeni ljudje

Poleg izjemnih zgodb in značilnega humorja, njegovi bralci prisegajo na izbran, prepričljiv in liričen slog pripovedovanja. Besede Mika Gayla so poetične, njegovo pisanje pa ima poseben sladkoben ritem, zato ljubitelji njegovih romanov uživajo v vsakem trenutku.

»Vsem nam kdaj pa kdaj spodleti, vsem nam se lahko zgodi nekaj, zaradi česar skrenemo s poti, a vsak izmed nas lahko izbira, ali se bo pobral ali pa bo obležal.«
–– Mislim, da te poznam

Kateri roman pisatelja Gayle Mika je vam najljubši?