Leposlovje

STUDIO SEKS

Ni na zalogi

Ta izdelek trenutno ni na zalogi in ni na voljo.

Lizo Marklund Slovenci že poznamo, saj je pred slabim letom pri že izšel njen roman Maščevanje, še ena izvrstna sodobna kriminalka v kateri pa ni prav nič futurističnega ali ameriško kičastega, saj Liza dogodke in osebe jemlje iz sodobne švedske družbe, ki je seveda povsem različna od tiste, ki nam jo ponuja literatura z druge strani oceana.

Čeprav sodobno naravnana in v marsičem avantgardna je švedska družba lahko tudi zelo tradicionalna in prav to je področje, kamor je s svojim romanom Studio Seks segla Liza Marklund, novinarka zrelih mladih let. Glavna junakinja, Annika Bengtzon, je prav tako novinarka, začasno zaposlena pri enem od vodilnih švedskih tabloidov. Odkritje ženskega trupla v enem od Stocholmskih parkov je priložnost, ki ji lahko zagotovi stalno službo v časopisu, in Annika se primera loti z neverjetno vztrajnostjo in natančnostjo.

Umorjena je Josefin Liljeberg, devetnajstletna barska plesalka in zaročenka lastnika kluba Studio Sex, ki ga obiskujejo znani ljudje iz političnega in javnega življenja. Z izrazito natančnostjo in z veliko mero inteligence se Annika loti tega dogodka, spremlja in včasih celo prehiteva uradno policijsko preiskavo in tako počasi oblikuje profil morilca. Pomoč pride nekoliko nepričakovano: v popularna radijski oddaji dobi celo vrsto podrobnosti o dogodku in namig, da ima dogodek tudi politično ozadje. Annika se še odločneje loti raziskovanja dogodka, čeprav ob tem spoznava, da je njena usoda vse tesneje povezana s tisto, ki jo je doživela žrtev iz parka.

To pa še ni vse. Prepletajo se dogodki v samem uredništvu, kjer moški sodelavci z nezaupanjem in celo posmehom spremljajo njeno preveliko osebno zavzetost ob enem samem, na videz nič kaj spektakularnem dogodku iz črne kronike, po drugi strani pa avtorica Liza Marklund sebi in bralcu zastavlja tudi vrsto vprašanj na temo, koliko je dandanes sploh vredno človeško življenje. Uredniki tabloida in morda tudi bralci, bi bili verjetno povsem

Dimenzije 14 × 21,5 cm
Avtor

Marklund Liza

Prevajalec

Mita Gustinčič – Pahor

Založba

Založba Meander

Obseg

415 strani

Izšlo

Vezava

Trda vezava

Žanr

Kriminalni roman