Patricia Gibney – avtorica meseca oktobra 2021 5. oktobra, 2021 – Objavljeno v: Avtorji

Kdo je Patricia Gibney, ki je prodala več kot milijon knjig?

Patricia Gibney je irska pisateljica uspešne serije kriminalk z junakinjo Lottie Parker, detektivsko inšpektorico, ki s sodelavci raziskuje škandale in umore v izmišljenem irskem kraju Ragmullin in ki je anagram avtoričinega rojstnega mesta Mullingar.

Zaslovela je že s knjigo Pogrešani, kriminalnim romanom o prevarah, utajah in zlorabah otrok v katoliški cerkvi na Irskem. Delo je najprej izšlo v elektronski obliki leta 2018 in do sedaj je avtorica prodala več kot milijon izvodov knjig.

Svoj prvi roman je začela pisati, ko je po kratki in hudi bolezni izgubila moža, ki je bil zaposlen v irski vojski in s katerim sta bila par od njenega štirinajstega leta,  ter ostala sama s tremi otroki. Službo javne uslužbenke je pustila, da bi  lahko skrbela za otroke in družino ponovno postavila na noge. Depresijo je premagovala z branjem knjig, nato pa je tudi sama začela pisati. Zvezke je polnila s polnimi vrstami besed, o katerih je takrat razmišljala le kot o terapiji. Toda več ko je pisala, bolj je ugotavljala, da bi vse skupaj lahko z veliko merico dela preoblikovala v roman.

Šele po uspehu s prvencem Pogrešani se je odločila, da bo s pisanjem knjig nadaljevala in se je prijavila na delavnico literarnega ustvarjanja. Na delavnici je izredno uživala, zato se je začela udeleževati tudi pisateljskih srečanj v Angliji, ki so gostila avtorje, ki jih občuduje: Ian Rankin, Lee Child, Steve Cavanagh. Ugotovila je, da so slavni avtorji kriminalk prijazni in dostopni ljudje, sedaj pa je Gibneyejeva, ki je prijetna in odprta oseba, tudi sama postala zvezda pisateljskih srečanj.

Teme svojih romanov črpa iz dnevnih novic in resničnih življenjskih zgodb, ki jih na dolgih sprehodih v domačem Mullingarju v mislih premleva in dokončno preoblikuje v vznemirljivo kriminalko. Pisateljica je izredno delovna in plodovita, saj je v štirih letih napisala kar devet delov serije.

Pisateljica sledi vsakodnevni rutini in piše vsako dopoldne. S pisanjem zaključi sredi odstavka, da naslednji dan lažje nadaljuje zgodbo. Ko roman zaključi, si vedno vzame dva tedna predaha, da si napolni baterije in umiri izžete možgane.

V prostem času se rada ukvarja s slikanjem, zato nima posebnih težav, ko je postavljena pred prazen list papirja.  

Ko se usedeš k slikanju, je platno vedno prazno. S prvo potezo čopiča začneš ustvarjati sliko. Enako je pri pisanju knjige; napišem stavek, ki ga nato poskušam nadaljevati ter pišem vse do konca

Patricia Gibney

 

Junakinja njenih uspešnic – Lottie Parker

Patricia je veliko svoje žalosti ter frustracij ob smrti soproga prelila v junakinjo Lottie, ki jo je ustvarila po svoji podobi. Slednja je odločna, sposobna in pronicljiva, izjemno predana detektivska inšpektorica, ki z nekaj dobrimi sodelavci raziskuje nepravilnosti, škandale in umore v Ragmullinu. Moža ji je odvzela bolezen, sama skrbi za tri odraščajoče otroke, ob tem se bori s svojo in njihovo bolečino, dvomi v svoje materinske sposobnosti ter se spopada z zapletenimi in neobičajnimi umori v mestu; išče pa tudi odgovore na vprašanja o svojem očetu, ki si je vzel življenje; ne verjame, da je bil pravi samomor.

Ko je avtorica svojo izgubo prebolela in se ji je življenje začelo izboljševati, je spoznala, da se je tudi njena junakinja Lottie spremenila in postala povsem drugačna oseba. »Sedaj se pravzaprav težje vživim v Lottie,« pravi pisateljica. »Postali sva povsem različni osebi, zato zdaj vložim precej več truda v opisovanje glavne junakinje.«

 

Pogrešani – prevare, utaje, podkupovanja in zlorabe otrok na Irskem

V romanu Pogrešani  inšpektorica Lottie Parker raziskuje umore, povezane s katoliško ustanovo na Irskem. V sedemdesetih letih so v zavod Sv. Angele sprejemali sirote, neporočene mlade mamice in uporne dečke, za katerimi je izginila vsakršna sled. Roman vodi v labirint zamolčanih prikrivanj katoliške cerkve in sprijenih investitorskih poslov, kjer se kot koralde na rožnem vencu vrstijo prevare, utaje, podkupovanja in zlorabe otrok.

Po romanih Patricie Gibney in odkritjih njene policijske inšpektorice Lottie Parker radi posežejo tisti ljubitelji knjig, kriminalnih romanov, ki se jih dotaknejo sodobni družbeni problemi, zamolčane skrivnosti, izginotja in zlorabe ljudi na visokih položajih.

 

Ker imamo radi knjige in naše bralce smo za vas pripravili kupon GIBNEY21 z 20% popusta, ki velja do konca meseca oktobra.

 

Pri založbi Meander so od devetih knjig do sedaj izšli prvi trije romani.

 

  • Pogrešani ­­­­­ ­Prevare, utaje, podkupovanja in zlorabe otrok na Irskem.
  • Ugrabljene Zgodba o umorih brezimnih deklet, zakopanih pod cestišča, ki temelji na pripovedih pokojnega moža pisateljice, ki je kot vojak mirovnih sil deloval na Kosovu.
  • Otrok Pripoved o odraščanju v norišnici, o umorih, požigu hiše in vpletenosti gangsterske združbe.

 

 

 

Katera njena knjiga vam je najbolj všeč?