Knjige Nore Roberts že 20 let pri Založbi Meander 1. avgusta, 2022 – Objavljeno v: Avtorji

Nora Roberts je srca slovenskih bralk osvojila leta 2002, ko so njene knjige izšle pri založbi Meander izšel prvi prevod ljubezenskih romanov Nore Roberts in sicer zbirka Chespeake Blue:  Prelest morja, Plimovanje, Notranji pristan in Modrina zaliva. Od takrat je Nora Roberts ena izmed vodilnih avtoric pri založbi, njeni ljubezenski–fantazijski romani pa so ‘stalnica’ v programu založbe Meander.

»V življenju ni slepih ulic, so le obvozi.«
– Nora Roberts

Najbolj priljubljena ameriška avtorica ljubezenskih romanov

»Najbolj priljubljena ameriška pisateljica«, kot jo je imenovala revija The New Yorker, bo 10. oktobra dopolnila 72 let. Poznamo jo kot eno izmed najbolj ustvarjalnih pisateljic, saj je napisala že več kot 225 romanov. Za svoje delo je prejela številne nagrade; med njimi 19 nagrad RITA Award; leta 1986 je bila kot prva avtorica vpisana v The Romance Writers of America Hall of Fame; za svoj stoti roman, Montana Sky je leta 1996 postala prva prejemnica nagrade Centennial Award; RWA (Romance Writers of America) pa ji je podelil tudi nagrado za življenjsko delo. Njeni romani so prevedeni v več kot 25 jezikov in še vedno ostajajo na vrhu seznamov najbolj branih in prodanih knjig. Prodala je skoraj 500 milijonov izvodov knjig; številni romani so doživeli filmske priredbe. Njene knjige so 176 tednov zavzemale prvo mesto na lestvici najbolj priljubljenih romanov The New York Timesa ­– na seznamu najbolj prodajanih avtorjev pa se je obdržala skoraj 16 let!

Priznana pisateljica knjig ljubezenskih, fantazijskih in kriminalnih romanov, ki ustvarja tudi pod psevdonimi Elly Wilder, Jill March, Sarah Hardesty in J. D. Robbs,  sodi med najbolj premožne avtorice na svetu. Njeno premoženje ocenjujejo na 450 milijonov dolarjev. Neutrudna Nora ne popušča in ostaja zvesta svojemu delovnemu ritmu: nekoč pet, sedaj  napiše štiri romane vsako leto. Pisateljica je zelo disciplinirana, nepretenciozna, prizemljena in na vprašanje, kaj jo poganja, neusmiljeno in z značilnim humorjem odgovarja: »Alkoholne pijače.« Vsakič, ko zaključi roman, si namreč privošči kozarček krepkega in knjigi zaželi srečno pot v svet.

Pisateljica je rojena

Nora Roberts (Eleanor Marie Robertson) se je leta 1950 rodila v Silver Springsu v ameriški zvezni državi Maryland kot najmlajša od petih otrok in edina hči v družini irskih potomcev. Vsi v družini so radi brali knjige, sicer pa v otroštvu ni imela velikih ambicij, le bujno domišljijo za izmišljevanje zgodbic; bila je zelo ustvarjalna in spretna pri delo z rokami. Nekaj let se je šolala tudi na katoliški šoli, ki je vanjo vcepila strog odnos do reda in discipline. Še ne 20-letna se je poročila v bližnji Keedysville in se vselila v hišo, kjer živi še danes. Postala je gospodinja in mati dvema sinovoma.

Med (sedaj slavnim) snežnim viharjem leta 1979 je za teden dni obtičala doma z majhnima otrokoma. Da se ji ne bi zmešalo, je pograbila zvezek in začela pisati zgodbo. Tako se je pričela njena kariera. Po nekaj zavrnjenih rokopisih je leta 1981 izdala prvenec Irish Thoroughbred. Njene naslednje knjige so nemudoma postale uspešnice in se uvrstile med najbolj brane sodobne ljubezenske romane.Kmalu nato se je ločila od prvega moža in postala samohranilka. Pisanje je postalo njena odrešitev in način življenja, saj je lahko delala doma in hkrati skrbela za otroka. Kmalu je spoznala drugega moža – mizarja, ki ga je najela, da ji postavi knjižne police. Postala sta neločljiva, prenovila sta hišo ter v domačem kraju ustanovila knjigarno.

»Če ne slediš svojim sanjam, se ne bodo nikoli uresničile. Če si ne upaš vprašati, je odgovor za vedno ne. Če ne narediš koraka naprej, za vedno ostaneš na mestu.« 
– Nora Roberts

Preoblikovala je sodoben ameriški ljubezenski roman

Nora Roberts je v začetku 80. let prejšnjega stoletja začela svojo pisateljsko pot s krajšimi ljubezenskimi romani, ki so bili značilni za to obdobje: nesrečne, nebogljene junakinje in močni, uspešni moški, ki so jih odrešili. To so bile zgodbe polne glamurja, slave in bogastva. Nora je to zvrst sodobnih ljubezenskih romanov sčasoma spremenila. Njeni romani so postali daljši, ženski liki pa so postale močne ženske, ki si prizadevajo za zdrave ljubezenske odnose. Junakinje so zaposlene ženske, velikokrat imajo prav posebne, zanimive poklice in poroka jim ni najpomembnejši cilj v življenju. Glavne junakinje so torej ženske, s katerimi se bralke lahko poistovetijo, saj niso popolne, predvsem pa v zgodbah iščejo same sebe in ne nekoga drugega.

Nora je vse svoje življenje obkrožena z moškimi, zato je imela le dve možnosti: »da moške ali razvozla ali da od njih zbeži čim dlje«. Prepričana je, da zelo dobro ve, kako moški razmišljajo in to lahko potrdijo navdušene bralke njenih romanov.Poleg prepričljivih književnih likov se Nora Roberts bralkam in bralcem venomer približa s svojim izvrstnim smislom za iskrive dialoge, z mojstrsko zgradbo zapletater posameznih prizorov in tako, da spretno pričara pripovedno napetost, ki bralca prevzame in priklene na knjigo od prve besede do zadnje pike.

»Napol prazen, napol poln kozarec, v čem za vraga je razlika? Če imaš kaj kozarcu, pač piješ.«
– Nora Roberts 

Izjemna produktivnost Nore Roberts

Nora Roberts je zelo zvesta in vdana oseba; še vedno ima isto agentko kot na začetku kariere in svojo publicistko pozna že 30 let ­– ravno tako kot svojo hišno oskrbnico.

Zase pravi, da je samotarka. Zelo rada je sama in v samoti uživa. Svojo družino ljubi in svojim vnukom, sinovoma, snahi in soprogu je predana z vsem srcem. Toda vsako jutro, ko se soprog poslovi in odide na delo, ji srce poskoči od veselja, saj ima spet prostor in čas zase.

Kot osebo jo odlikuje njen odnos do dela: česar se loti, to tudi zaključi. Piše vsak dan, osem ur dnevno, pet dni v tednu, brez izjeme. Tako je bilo tudi v času, ko sta bila sinova še majhna in ko je v hiši veljalo pravilo: »Če ni posredi ogenj ali kri, me pri delu ne motita.«

Zaradi izrednega uspeha in produktivnosti avtorice ljubezenskih in fantazijskih romanov, ki piše tudi kriminalke pod psevdonimom J.D. Robb, so se pojavila ugibanja in špekulacije, da svojih romanov ne piše sama. Na te neutemeljene obtožbe odgovarja na svoj neposreden način v svojem blogu Here’s How I work | Fall Into The Story):

»Na nekatere stvari v življenju ne moreš vplivati. Lahko jih le spremeniš v zabavo ali tragedijo.«
– Nora Roberts

Nora nikoli ne razočara

Ljubitelji romanov Nore Roberts niso nikoli razočarani. Vzdevek »kraljica ljubezenskih zgodb«, ki so ji ga nadeli oboževalci, ni brez podlage. Napete zgodbe, pristni junaki in izvrsten slog pripovedništva odlikujejo njene romance in fantazijske romane. Teme, ki se jih nadarjena avtorica dotika, so vedno nove in drugačne in vse so tako poglobljene, da pri bralcu vzbudi občutek, da se je nekaj novega naučil, spoznal ali bolje razumel.

Avtorica se vedno mojstrsko poglobi v odnose tesno povezanih družin, kjer se spletajo močne čustvene vezi, najsi bodo to krvne, prijateljske ali ljubezenske. Noro Roberts mikajo družinske dinamike, družinska zgodovina in posameznikova osebnostna rast. Več-generacijske, globoke in srce parajoče drame ter tragedije bralce povsem prevzamejo, toda razpleti so vedno navdihujoči, pozitivni in prebujajo močna pozitivna čustva.

Marsikatere zbirke drugih avtorjev razočarajo že v drugem delu serije, Nori Roberts pa nikoli ne spodleti. Tudi drugi deli njenih serij vsebujejo dovolj snovi in dodatnih zapletov, ki v zadnjem delu vodijo do končnega razpleta. To je še posebno očitno pri njenih fantazijskih romanih.

Skratka, romani Nore Roberts so prava poslastica – kot domači babičini kolački: sladki, nasitni in popolnoma zanesljivi.

»Čarovnija obstaja. Kdo lahko ob pogledu na mavrico, poljske cvetlice, ob poslušanju glasbe vetra in ob tišini zvezd sploh lahko podvomi v čarovnijo? Spoznal jo je vsak, ki je kdaj ljubil. Čarovnija je tako običajen in tako izjemen del naših vsakdanjih življenj.«
– Nora Roberts

Seznam romanov in zbirk, ki so doslej izšle pri Založbi Meander

Pri Založbi Meander  smo od leta 2002 prevedli  54 knjig Nore Roberts, od tega 13 zbirk in 9 samostojnih romanov. V letu 2023 bo izšla 14. zbirka, katere prvi del Prebujenje je pravkar prispel na naše knjižne police.

Zbirke:

Chesapeake Bay:
Prelest morja, 2002
Plimovanje, 2004
Notranji pristan, 2003
Modrina zaliva,2003

Sanje:
Drzne sanje, 2004
Najdene sanje, 2004
Skrite sanje, 2004

Irska kri:
Rojena iz dolžnosti, 2006
Rojena iz sramote, 2006
Rojena iz strasti, 2006

Ščepec magije:
Uročen, 2005
Do konca življenja, 2006
V sanjah, 2006

Na vrtu:
Črna vrtnica, 2007
Modra dalija, 2007
Rdeča lilija, 2007

V krogu:
Križ boginje Morrigan, 2008
Ples bogov, 2008
Dolina tišine, 2008

Neveste:
Sanje o beli poroki, 2009
Postelja iz vrtnic, 2010
Slastni trenutek, 2011
Skupaj za vedno, 2012

Gostišče Boonsboro:
Druga sreča, 2013
Zadnji fant, 2013
Popolna Hope, 2013

Bratranci O’Dwyer:
Temna čarovnica, 2015
Urok sence, 2015
Krvna magija, 2016

Ključ:
Ključ poguma, 2016
Ključ svetlobe, 2016
Ključ znanja, 2016

Varuhinje:
Stekleni otok, 2017
Zvezde usode, 2017
Zaliv vzdihov, 2017

Tri sestre:
Nebo in zemlja, 2020
Ples zraka, 2020
Sooči se z ognjem, 2020

Dediščina Zmajevskega srca:
Prebujenje, 2022

Samostojni romani:

Iskanje korenin, 2003
Vroči diamanti, 2005
Modri dim, 2007
Padli angeli, 2009
Točno opoldne, 2009
Obsedenost, 2018
Pred sončim vzhodom, 2018
Prikrita čustva, 2019
Pribežališče, 2021

19 knjig za poletno branje 2022 »