Lee Child 8. novembra, 2021 – Objavljeno v: Avtorji

Lee Child, njegove knjige in junak Jack Reacher

Rodil se je leta 1964 v Coventryju, v Veliki Britaniji kot James Dover Grant, je leta 1995 po skoraj dvajsetih letih dela kot producent na komercialni televiziji v Manchestru, izgubil službo. Štiridesetletni strastni bralec je izgubo službe sprejel kot izziv: kupil si je papir in svinčnike ter napisal roman Velika prevara – prvo kriminalko iz serije o Jacku Reacherju. Roman je izšel leta 1997 in takoj postal uspešnica.

Naslednjih dvajset let je vsako leto izšel nov roman o Jacku Reacherju. V poplavi kriminalk in trilerjev ostajajo knjige Lee Childa uspešnice in doslej je bilo prodanih več kot sto milijonov knjig. Razlog za to verjetno ne tiči v avtorjevem izvrstnem pripovedništvu in izvirnih dogodivščinah Jacka Reacherja, temveč v prav posebni pojavi tega izmišljenega junaka v seriji.

 

Jack Reacher – avtorjev alter ego

Lee Child je zunanjost svojega junaka ustvaril po lastni podobi. Jack Reacher ima tako kot avtor rdečkastorjave lase in modre oči, visok je 196 centimetrov in tehta nekaj več kot 100 kilogramov. Njegovo mišičasto telo ni posledica treningov, temveč dednosti in načina življenja.

Lee Child priznava, da je bil v mladosti, ko je odraščal na ulicah Birminghama, pretepač in da je bilo nasilje »jezik njegove mladost«. Tako so marsikateri pretepaški prizori Jacka Reacherja povzeti iz Childovega spomina na odraščanje. Jack Reacher ima sicer drugačno družinsko ozadje kot avtor, saj je junak Američan, ki je odraščal v vojaških oporiščih in nato postal vojaški policist.

Avtor knjižnega junaka pravi, da se je Reacher pojavil »že izoblikovan«. Jack Reacher je »plemeniti samotar, skrivnostni tujec z viteškim poslanstvom«. Tako kot Child je tudi Reacher samozadosten, ima sposobnost vpogleda v stvari in zna se besedno izražati; kjer okoliščine to zahtevajo, pa zna tudi molčati. Obseden je s številkami in logiko.  Po potrebi, in če njegov notranji impulz tako veleva, je pripravljen uporabiti tudi pesti in poseči po nizkih udarcih. Žene ga notranja vedoželjnost in želja po zmagi. Reacherju ni dovolj, da nasprotnika premaga – Reacher poskrbi tudi za to, da se nasprotnik zave, da je dokončno premagan.

Prav želja po zmagi je Childova največja šibkost. Brez tega stremuštva pisatelj namreč ne bi postal tako zelo uspešen; Lee Child je kot slavni pisatelj sedaj tudi ponosni lastnik  hiš v Franciji, Sussexu, Wyomingu in Koloradu ter stanovanj v New Yorku z razgledom na Empire State Building in Centralni park, stene nepremičnin pa mu krasijo umetniška dela Renoirja.

V tem pogledu si z Reacherjem nista podobna. Reacher je bivši vojaški policist srednjih let, ki nima stalnega naslova in je pravzaprav odpadnik, ki se z zobno ščetko v žepu potepa po Ameriki in mu materialna lastnina ne predstavlja vrednote. Dotaknejo se ga krivice in rad pomaga šibkejšim od sebe ali pa ukrepa zgolj zato, ker ga določeni ljudje ne pustijo pri miru. Pri reševanju težav  je nepremagljiv; poleg neverjetnih pretepaških sposobnosti, je spreten z vsemi mogočimi oblikami osebnega orožja.

 

Jack Reacher  – vloga odrešitelja

V več kot dvajsetih romanih je Jack Reacher brez omahovanja brutalno pospravil več kot sto nepridipravov, a  se njegova priljubljenost med bralci prav nič ne zmanjšuje. Junak se namreč brez analiziranja postavi na stran šibkejšega ter  svojih odločitev in dejanj ne opravičuje. Z zlikovci opravi skoraj brez besed in jim nikoli niti ne ponudi pojasnil. Reacher preprosto opravi svoje in gre naprej.

Jack Reacher ima na milijone občudovalcev po vsem svetu, njegov ustvarjalec pa mu ni tako zelo naklonjen. Sprva mu je namenil prav bridek konec »in bi izkrvavel nekje na umazanih tleh cenenega motela«. Child pravi, da je Reacher ostal zanimiv in pristen ravno zato, ker mu junak ni preveč prirasel k srcu. »Do Reacherja sem vedno zelo neusmiljen, povsem ga imam pod nadzorom. Jaz sem edina oseba na svetu, ki se je Reacher boji,« pravi avtor.

Lee Child se je odločil, da se Jack Reacher ne bo spreminjal. Literarni junaki naj bi se praviloma razvijali in spreminjali, Jack Reacher pa v različnih situacijah ostaja vedno enak.  Child je prepričan, da so njegovi romani priljubljeni prav zaradi tega, ker z Jackom Reacherjem  bralcem ponudi ravno to, kar pričakujejo – udobje in varnost pričakovanega, podobno kot bi se oblekli v svoj najljubši ponošen pulover.

Reacher se je svoji kruti smrti ali požrtvovalnemu samožrtvovanju izognil le zaradi svojih zvestih bralcev, ki so se ob omembi zaključka Reacherjeve zgodbe obupano uprli. Lee Child si je premislil in namesto da bi ga upokojil, je  Reacherja predal svojemu mlajšemu bratu Andrewu Childu, ki bo nadaljeval s pisanjem romanov o Jacku Reacherju.
Tako Jack Reacher, ta nepremagljivi pravičnež, ki se vsaj v fikciji maščuje za vse krivice sodobnega sveta, še naprej ostaja z nami.

 

Skoraj vse najbolj pribljubljene knjige o Jacku Reacherju so prevedene v slovenščino:

  • Velika prevara
  • Zgrešeni strel

Ker imamo radi knjige in naše bralce smo za vas pripravili kupon CHILD21 z 20% popusta, ki velja do konca meseca novembra.

 Katera značajska lastnost Jacka Reacherja vam je še posebej zanimiva?

 

« Knjiga za darilo
Patricia Gibney »