19 knjig za poletno branje 2022 4. junija, 2022 – Objavljeno v: Blog – Tags: , ,

Končno prihajajo poletni meseci, ko si bomo lahko privoščili dopust, čas zase in poletno branje. Za večino pravih dopustnikov je med obvezno opremo za počitnikovanje vedno tudi nekaj dobrih romanov. Poglejmo, kaj smo vam v naši založbi pripravili za letošnje poletje in katerih novosti ne smete spregledati.

Kriminalke za poletno branje

V dobri kriminalki lahko uživamo kadarkoli in kjerkoli, najbolj pa se prileže, ko brezskrbno uživamo na dopustu. Kriminalni romani, ki vam bodo letošnje poletje pognali kri po žilah in vas držali v napetosti, so:

OPAZUJEM TE

Ella je na vlaku priča nadlegovanju mladoletnice, vendar ne ukrepa. Naslednje jutro je dekle pogrešano. Glavne teme kriminalnega romana naše nove avtorice so občutki krivde, laži, zalezovanje, umor in zavist.

PRETEKLI ČAS

Jack Reacher, nekdanji vojaški policist, ima nezmotljivo notranjo uro, ostro oko za situacije in izjemen pogum za prave odzive. V romanu obračuna s prevaranti, nasilneži, temnim spletom, željah po izkrivljenih pustolovščinah in spoznamo otroštvo Jackovega očeta.

UBIJALSKO DOBRA FINLAY DONOVAN

Mati samohranilka in pisateljica se za veliko vsoto denarja prepusti tvegani pustolovščini in v partnerstvu z varuško svojih otrok, zaide v mafijske posle. »Prijazna« kriminalka z elementi dobre komedije.

SMRT AMERIŠKE LEPOTICE

Tretja knjiga o junakinji Jane Prescott in življenju v New Yorku v začetku 20. stoletja. Očarljiva in kompleksna kriminalka, ki prikazuje blišč in bedo družin iz elitnih krogov velemesta. Tokrat se služabnica Jane posveča umoru varovanke zavetišča za ženske z roba družbe.

UMOR NEVESTE

Policijska inšpektorica Hillary Greene je občudovanja vredna gospa, ki je tako predana svojemu delu, da jo lahko samo občudujemo. Tokrat preiskuje umor zadavljenega dekleta v poročni obleki, povezanega s smrtjo bolnega otroka in s strto materjo.

OTROK

Detektivska inšpektorica Lottie Parker raziskuje izginotje mladih mater in otrok na Irskem sredi prejšnjega stoletja. Pretresljive zgodbe o mračnih  družinskih skrivnostih iz preteklosti ustvarjajo podlago za napetost in sovražnost ter odpirajo vrata maščevalnim mislim in dejanjem.

Bralkam in bralcem, ki uživajo v psiholoških trilerjih, da se jim od napetosti naježi koža, pa priporočamo:

DEKLE IZ BROOKLYNA

“Bi me ljubil tudi, čeprav sem storila nekaj groznega?« vpraša mlada zdravnica svojega ljubimca. Neprekosljivi Musso bralca vodi po skrivnostnih poteh naše domišljije; vse od ugrabitve in umorov do družinskih skrivnosti; od Pariza do New Yorka.

MEDTEM KO SI SPALA

Napeta, hitro odvijajoča se kriminalka o družini, ki je vpletena v umor soseda. Tara se zbudi v postelji soseda, ob njej pa leži njegovo truplo. Tara utrpi izgubo spomina, vendar je prepričana, da morilka ni ona. Na svojo grozo odkriva, da vsi motivi za umor kažejo na člane njene lastne družine.

DEKLE BREZ PRETEKLOSTI

v nasilje nad učiteljico. Ravno, ko se ji obeta nova romantična zveza, začne dobivati čudna sporočila in grožnje.

Samotarsko knjižničarko iz Londona preganjajo neprijetni spomini iz srednješolskih let zaradi vpletenosti v nasilje nad učiteljico. Ravno, ko se ji obeta nova romantična zveza, začne dobivati čudna sporočila in grožnje.

IZGUBLJENO DEKLE

Grace je izginila, ko je bila še dojenčica. Nekega dne pa se pojavi pred vrati svojih staršev, nepričakovano in na čuden način. Ji starša lahko zaupata? Ko dekle ponovno izgine, se starša podata v mrzlično iskanje resnice in se neizogibno zapleteta v mrežo zlih ljudi in izprijenih dejanj.

Ljubezenski romani za poletno branje

Brez prikupnega ljubezenskega romana, ni prijetnega poležavanja na plaži. Za lahkotno, zabavno branje, ki vas bo spremljalo to poletje, smo za vas pripravili ljubezenske zgodbe, ki se dotaknejo duše in hrepenenj:

DARILO COCKLEBERRY BAYA

Napeta, hitro odvijajoča se kriminalka o družini, ki je vpletena v umor soseda. Tara se zbudi v postelji soseda, ob njej pa leži njegovo truplo. Tara utrpi izgubo spomina, vendar je prepričana, da morilka ni ona. Na svojo grozo odkriva, da vsi motivi za umor kažejo na člane njene lastne družine.

ŽIVLJENJE PO MENI

Poročena ženska nenadoma umre in postane duh v lastni hiši. Ali lahko kaj stori ali le nemočno opazuje življenje svoje družine? V romanu se prepletajo teme: posmrtno življenje, zakonska zveza, odnosi v družini, ljubosumje, samopoškodovanje in duševne stiske.

HIŠA OB JEZERU

Napeta, hitro odvijajoča se kriminalka o družini, ki je vpletena v umor Anna odkrije temno družinsko skrivnost iz obdobja druge svetovne vojne, ko je bil dedek Max postavljen pred nemogočo izbiro. V romanu potujemo v San Francisco, Berlin in Pariz ter se soočamo z nacizmom, notranjimi boji, družinskimi vezmi in z iskanjem skritega zaročnega prstana.

POLNOČ NA REKI GRAY

Škotsko višavje leta 1811 in skrivnostni dvorec Greybourne. Rebecca je odločna mlada ženska, ki živi v času, ko ženska ni mogla biti neodvisna. Rebeccin brat se pri padcu z mostu smrtno ponesreči in Rebecca ostane nezaščitena. Za bratovo smrt krivi Lewisa, toda odkrije, da je povsem drugačen, kot si ga je predstavljala, zato njeno srce ubere svojo pot.

KAKO UJETI VRAŽJEGA VIKONTA

Napeta, hitro odvijajoča se kriminalka o družini, ki je vpletena v umor Anna odkrije temno družinsko skrivnost iz obdobja druge svetovne vojne, ko je bil dedek Max postavljen pred nemogočo izbiro. V romanu potujemo v San Francisco, Berlin in Pariz ter se soočamo z nacizmom, notranjimi boji, družinskimi vezmi in z iskanjem skritega zaročnega prstana.

Za tiste, ki bi se poleg morskih globin poleti poglabljali tudi v zapletene osebne in družbene odnose, v branje, svetujemo v branje:

LOV NA KRESNIČKE

Škotsko višavje leta 1811 in skrivnostni dvorec Greybourne. Rebecca je Južna Georgia, trčenja avta in vlaka, otrok, ki ne govori, iskanje staršev, rejništvo, odnos med bratoma, lahkoverni ljudje ter trdo delo in notranja moč so ključne teme te Martinove zgodbe. Roman, ki nas zbudi in razburka misli od prve do zadnje besede ter je poln vprašanj, ki v sebi skrivajo odgovore.

SKRBNIK BESEDIL

zgubljeno, se pokaže sled pristne ljubezni in Murphy Shephard, čigar izgubljeno, se pokaže sled pristne ljubezni in Murphy Shephard, čigar poslanstvo je iskanje in varovanje ugrabljenih ljudi, se spusti v boj do zadnjega diha.

MI, NEMCI

Jeseni leta 1944 se Nemci umikajo pred napredujočo Rdečo armado in se soočajo z duševnim, fizičnim in moralnim razpadom. Neprizanesljivo odkrita in čustvena pripoved nemškega vojaka z vzhodne fronte. Osupljiv zapis o doživljanju druge svetovne vojne, o krivdi, o neizpolnjenih sanjah, o prevzemanju odgovornosti za žrtve.

Vabimo vas, da v mesecu juliju preverite naše novosti, saj v juniju in juliju 2022 letos izjemoma izide še precej ljubezenskih in kriminalnih romanov.

Želimo vam dolgo, čudovito, zdravo in svobodno poletje ter veliko užitkov pri poletnem branju v letu 2022.

Knjige Lauren K. Denton »